<div><br></div><div>Hi,<br></div><div><br></div><div>Good news, playing with<br></div><div><br></div><p style="margin: 0px; font-style: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; font-stretch: normal; line-height: normal;"><span class="colour" style="color:rgb(0, 0, 0)"><span class="font" style="font-family:Menlo"><span class="size" style="font-size:11px"><span style="font-variant-ligatures: no-common-ligatures">--enable-fast-bitblt</span></span></span></span><br></p><div id="editorUserSignature" style="display:none;"><br></div><div><br></div><div>and<br></div><div><br></div><p style="margin: 0px; font-style: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; font-stretch: normal; line-height: normal;"><span class="colour" style="color:rgb(0, 0, 0)"><span class="font" style="font-family:Menlo"><span class="size" style="font-size:11px"><span style="font-variant-ligatures: no-common-ligatures">--disable-fast-bitblt</span></span></span></span><br></p><div id="editorUserSignature" style="display:none;"><br></div><div><br></div><div>does work in that it builds a working VM.<br></div><div><br></div><div>Good news/bad news, it does not change the font problem. ┬áSo that's not the problem.<br></div><div><br></div><div>cheers<br></div><div><br></div><div>bruce</div><div><br></div><div><i>21 March 2020 01:07 tim Rowledge <tim@rowledge.org> wrote:</i><br></div><blockquote class="infmailquote"><div><br></div><div><br></div><div>> On 2020-03-20, at 6:16 AM, Bruce O'Neel wrote:<br></div><div> ><br></div><div> ><br></div><div> > I specialize in ridiculous. Good news, I guess, is that I dug up a monitor, and, walked it downstairs with a keyboard and mouse and attached it. The effect with the BitstreamVeraSans and ComicSans fonts are the same. Maybe it likes serfed fonts?<br></div><div> <br></div><div> I'm completely baffled by this. I don't get this effect with any ARM vm that I have that actually runs, with any image I have.<br></div><div> <br></div><div> ><br></div><div> > So that means that it is not some funky X11 over the wire problem with the Mac and Windows X11 servers problem. That's good.<br></div><div> <br></div><div> Guess so, though it just makes life weirder.<br></div><div> <br></div><div> ><br></div><div> > I have no idea then why. Are these fonts part of the image? Is it some funky binary format that for some reason Coq is mis-reading?<br></div><div> <br></div><div> Yes, the font glyphs are in-image. We've been using these ones for goodness knows how many years.<br></div><div> <br></div><div> ><br></div><div> > I built a stack VM and I get the same result with a Squeak 5.3 image.<br></div><div> <br></div><div> There*shouldn't* be any difference between the stack & cog vms.<br></div><div> <br></div><div> You could try building a VM with the fastbitblt turned off I suppose -<br></div><div> a quick hack is to find the BITBLT_FLAGS= -DENABLE_FAST_BLT and related lines in the Makefile in you squeak.cog.spur/build directory. I haven't actually built an ARM vm without that in years so I don't know it it even still works.<br></div><div> <br></div><div> <br></div><div> tim<br></div><div> --<br></div><div> tim Rowledge; tim@rowledge.org; http://www.rowledge.org/tim<br></div><div> It is easier to change the specification to fit the program than vice versa.<br></div><div> <br></div><div> <br></div><div> <br></div><div> <br></div></blockquote><div><br></div>