[Vm-dev] [list] Cannot receive plain-text messages

Tobias Pape Das.Linux at gmx.de
Wed May 4 16:51:12 UTC 2022



> On 4. May 2022, at 18:36, Thiede, Christoph <Christoph.Thiede at student.hpi.uni-potsdam.de> wrote:
> 
> Hi Marcel,
> 
> (currently I have switched to the digest subscription option so that I can receive your answers :D)
> 
> Thanks for the details!
> 
> > ... and Tobias just told me that mailman does not change that stuff but forwards the content it gets. So the issue is how mail clients or SMTP servers push out that stuff. And we cannot control that.
> 
> This is strange ...
> 
> Object pinning vs. garbage collection
> 
> > We are sending messages for commits to VMMaker and Trunk to vm-dev and squeak-dev. Do those look okay on vm -dev for you?
> 
> I have not subscribed enough time ago to receive any VMMaker message. I will report back. :-)
> 
> > What about my messages to vm-dev from April 2022? Were you subscribed then?
> 
> For instance in the thread "Object pinning vs. garbage collection", I cannot read any of your messages:
> 

Well, OWA is dumb as heck.
It has no idea of multipart mixed, apparently and freely re├źncodes emails you sent over it.
Avoid it like plague.

-t

> <pastedImage.png>
> 
> 
> Best,
> Christoph
> 
> Von: Vm-dev <vm-dev-bounces at lists.squeakfoundation.org> im Auftrag von vm-dev-request at lists.squeakfoundation.org <vm-dev-request at lists.squeakfoundation.org>
> Gesendet: Mittwoch, 4. Mai 2022 16:41 Uhr
> An: vm-dev at lists.squeakfoundation.org
> Betreff: Vm-dev Digest, Vol 191, Issue 2
>  
> Send Vm-dev mailing list submissions to
>         vm-dev at lists.squeakfoundation.org
> 
> To subscribe or unsubscribe via the World Wide Web, visit
>         http://lists.squeakfoundation.org/mailman/listinfo/vm-dev
> or, via email, send a message with subject or body 'help' to
>         vm-dev-request at lists.squeakfoundation.org
> 
> You can reach the person managing the list at
>         vm-dev-owner at lists.squeakfoundation.org
> 
> When replying, please edit your Subject line so it is more specific
> than "Re: Contents of Vm-dev digest..."
> 
> 
> Today's Topics:
> 
>    1. [list] Cannot receive plain-text messages (Thiede, Christoph)
>    2. Re: [list] Cannot receive plain-text messages (Marcel Taeumel)
>    3. Re: [list] Cannot receive plain-text messages (Marcel Taeumel)
> 
> 
> ----------------------------------------------------------------------
> 
> Message: 1
> Date: Wed, 4 May 2022 13:58:03 +0000
> From: "Thiede, Christoph"
>         <Christoph.Thiede at student.hpi.uni-potsdam.de>
> To: "vm-dev at lists.squeakfoundation.org"
>         <vm-dev at lists.squeakfoundation.org>
> Subject: [Vm-dev] [list] Cannot receive plain-text messages
> Message-ID:
>         <3483f711b6594b8bbf9a313a2af667c3 at student.hpi.uni-potsdam.de>
> Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
> 
> Hi all,
> 
> 
> while I have subscribed to squeak-dev for a longer time, I only subscribed recently to vm-dev. Unfortunately, I cannot view most messages in my e-mail client - I only see an attachment of the HTML file. It appears as if the plaintext version of the message is missing and the HTML version is classified incorrectly. This does not regard messages from the OSVM bot (GitHub) only but also normal messages sent by Eliot, Marcel, et al. - but at the same time, the messages sent by the same person to squeak-dev look fine on my end.
> 
> 
> In other mailing clients (and in Squeak Inbox Talk), everything looks fine, but I do not want to switch away from OWA. In the message headers, I could not find any interesting difference. My subscription settings for both lists are identical. I also noted that the pipermail archives do not look identical, but this is probably unrelated.
> 
> 
> Any ideas on what might cause this, and any chance to fix this in the mailing list configuration/servers?
> 
> 
> Thanks in advance,
> 
> Christoph
> -------------- next part --------------
> An HTML attachment was scrubbed...
> URL: <http://lists.squeakfoundation.org/pipermail/vm-dev/attachments/20220504/711e1fcf/attachment-0001.html>
> 
> ------------------------------
> 
> Message: 2
> Date: Wed, 4 May 2022 16:30:25 +0200
> From: Marcel Taeumel <marcel.taeumel at hpi.de>
> To: vm-dev <vm-dev at lists.squeakfoundation.org>
> Subject: Re: [Vm-dev] [list] Cannot receive plain-text messages
> Message-ID: <Mailbird-962b3cb8-6d49-4152-b760-5f1e8e80c3dc at hpi.de>
> Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
> 
> Hi Christoph --
> 
> My best guess is that for most content, there is only ...
> 
> Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
> Content-Transfer-Encoding: base64
> 
> But for HTML content, that base64 portion is still there but empty and
> a "multipart/7bit" thingy is appended:
> 
> Content-Type: multipart/alternative;
> boundary="--==_mimepart_6270e81cedff8_504bd4087255e8"; charset="UTF-8"
> Content-Transfer-Encoding: 7bit
> 
> ----==_mimepart_6270e81cedff8_504bd4087255e8
> Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
> Content-Transfer-Encoding: 7bit
> 
> [...]
> 
> ----==_mimepart_6270e81cedff8_504bd4087255e8
> Content-Type: text/html; charset="UTF-8"
> Content-Transfer-Encoding: 7bit
> 
> [...]
> 
> Hmm.... on squeak-dev, Chris' mail about "source.squeak.org upgrade" was
> 
> Content-Type: multipart/mixed;
> 
> 
> And used "base64" and "quoted-printable" for plain/text and html/text respectively.
> That version seems to work on OWA as well.
> 
> Well ... one could look at the vm-dev configuration in mailman to figure out when
> 
> Content-Type: multipart/mixed;
> 
> 
> is claimed but the main portion is
> 
> Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
> Content-Transfer-Encoding: base64
> Content-Disposition: inline
> 
> IA==
> 
> ... and thus empty. Yet, a clever e-mail client can figure this out es well. OWA cannot. :-)
> 
> Best,
> Marcel
> Am 04.05.2022 15:58:12 schrieb Thiede, Christoph <christoph.thiede at student.hpi.uni-potsdam.de>:
> 
> 
> Hi all,
> 
> 
> 
> 
> while I have subscribed to squeak-dev for a longer time, I only subscribed recently to vm-dev. Unfortunately, I cannot view most messages in my e-mail client - I only see an attachment of the HTML file. It appears as if the plaintext version of the message
> is missing and the HTML version is classified incorrectly. This does not regard messages from the OSVM bot (GitHub) only but also normal messages sent by Eliot, Marcel, et al. - but at the same time, the messages sent by the same person to squeak-dev look
> fine on my end.
> 
> 
> 
> 
> In other mailing clients (and in Squeak Inbox Talk), everything looks fine, but I do not want to switch away from OWA. In the message headers, I could not find any interesting difference. My subscription settings for both lists are identical. I also noted
> that the pipermail archives do not look identical, but this is probably unrelated.
> 
> 
> 
> 
> Any ideas on what might cause this, and any chance to fix this in the mailing list configuration/servers?
> 
> 
> 
> 
> Thanks in advance,
> 
> Christoph
> 
> 
> 
> 
> 
> 
> 
> 
> -------------- next part --------------
> An HTML attachment was scrubbed...
> URL: <http://lists.squeakfoundation.org/pipermail/vm-dev/attachments/20220504/02650177/attachment-0001.html>
> 
> ------------------------------
> 
> Message: 3
> Date: Wed, 4 May 2022 16:41:19 +0200
> From: Marcel Taeumel <marcel.taeumel at hpi.de>
> To: vm-dev <vm-dev at lists.squeakfoundation.org>
> Subject: Re: [Vm-dev] [list] Cannot receive plain-text messages
> Message-ID: <Mailbird-82be7410-b735-4624-9082-38354e056993 at hpi.de>
> Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
> 
> ... and Tobias just told me that mailman does not change that stuff but forwards the content it gets. So the issue is how mail clients or SMTP servers push out that stuff. And we cannot control that.
> 
> This would mean that the kind of messages sent to vm-dev is fundamentally different to the once sent to squeak-dev. Provided that you can actually read all stuff that arrives via squeak-dev. Hmm... GitHub is not sending stuff to squeak-dev.
> 
> We are sending messages for commits to VMMaker and Trunk to vm-dev and squeak-dev. Do those look okay on vm -dev for you?
> 
> What about my messages to vm-dev from April 2022? Were you subscribed then?
> 
> Best,
> Marcel
> Am 04.05.2022 16:30:25 schrieb Marcel Taeumel <marcel.taeumel at hpi.de>:
> Hi Christoph --
> 
> My best guess is that for most content, there is only ...
> 
> Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
> Content-Transfer-Encoding: base64
> 
> But for HTML content, that base64 portion is still there but empty and
> a "multipart/7bit" thingy is appended:
> 
> Content-Type: multipart/alternative;
> boundary="--==_mimepart_6270e81cedff8_504bd4087255e8"; charset="UTF-8"
> Content-Transfer-Encoding: 7bit
> 
> ----==_mimepart_6270e81cedff8_504bd4087255e8
> Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
> Content-Transfer-Encoding: 7bit
> 
> [...]
> 
> ----==_mimepart_6270e81cedff8_504bd4087255e8
> Content-Type: text/html; charset="UTF-8"
> Content-Transfer-Encoding: 7bit
> 
> [...]
> 
> Hmm.... on squeak-dev, Chris' mail about "source.squeak.org upgrade" was
> 
> Content-Type: multipart/mixed;
> 
> 
> And used "base64" and "quoted-printable" for plain/text and html/text respectively.
> That version seems to work on OWA as well.
> 
> Well ... one could look at the vm-dev configuration in mailman to figure out when
> 
> Content-Type: multipart/mixed;
> 
> 
> is claimed but the main portion is
> 
> Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
> Content-Transfer-Encoding: base64
> Content-Disposition: inline
> 
> IA==
> 
> ... and thus empty. Yet, a clever e-mail client can figure this out es well. OWA cannot. :-)
> 
> Best,
> Marcel
> Am 04.05.2022 15:58:12 schrieb Thiede, Christoph <christoph.thiede at student.hpi.uni-potsdam.de>:
> 
> 
> Hi all,
> 
> 
> 
> 
> while I have subscribed to squeak-dev for a longer time, I only subscribed recently to vm-dev. Unfortunately, I cannot view most messages in my e-mail client - I only see an attachment of the HTML file. It appears as if the plaintext version of the message
> is missing and the HTML version is classified incorrectly. This does not regard messages from the OSVM bot (GitHub) only but also normal messages sent by Eliot, Marcel, et al. - but at the same time, the messages sent by the same person to squeak-dev look
> fine on my end.
> 
> 
> 
> 
> In other mailing clients (and in Squeak Inbox Talk), everything looks fine, but I do not want to switch away from OWA. In the message headers, I could not find any interesting difference. My subscription settings for both lists are identical. I also noted
> that the pipermail archives do not look identical, but this is probably unrelated.
> 
> 
> 
> 
> Any ideas on what might cause this, and any chance to fix this in the mailing list configuration/servers?
> 
> 
> 
> 
> Thanks in advance,
> 
> Christoph
> 
> 
> 
> 
> 
> 
> 
> 
> -------------- next part --------------
> An HTML attachment was scrubbed...
> URL: <http://lists.squeakfoundation.org/pipermail/vm-dev/attachments/20220504/7bf9fe77/attachment.html>
> 
> ------------------------------
> 
> Subject: Digest Footer
> 
> _______________________________________________
> Vm-dev mailing list
> Vm-dev at lists.squeakfoundation.org
> http://lists.squeakfoundation.org/mailman/listinfo/vm-dev
> 
> 
> ------------------------------
> 
> End of Vm-dev Digest, Vol 191, Issue 2
> **************************************




More information about the Vm-dev mailing list